Café De Stee viert dertigste verjaardag met feestweekend voor de jeugd van het bruinste café in de Voorstraat

IJSSELSTEIN – Café de Stee in de Voorstraat, voor veel inwoners van IJsselstein een begrip, bestaat 30 jaar. Reden voor Theo en Caroline van Schaik om een weekend lang feest te vieren; met huidige, nieuwe en – op zondag- vooral de gasten van het eerste uur.Op de foto – Ge Versteeg, Theo en Caroline van Schaik, met een T-shirt van John en Dees.

De Stee bestaat dertig jaar zonder dat de tand des tijds het café heeft aangetast. Geen facelift voor het interieur en geen nieuwe make-up met lichte kleuren. De Stee is nog steeds de bruine kroeg uit 1975, met een bielzen trap en de oorspronkelijke donkere tafels. En de gasten veranderden: er kwam een nieuwe generatie en nog steeds is het zaterdag druk als jong en ouder de weg naar de Stee vinden.
Voordat Ge Versteeg -samen met de familie Straver- het pand uit 1620 tot café verbouwde, was het een bakkerij (Steenbeek), een supermarkt en zelfs een ‘Marokkanenpension’, zoals dat heette.
Ondanks Versteeg’s hang naar avontuur, hij was ook eigenaar van de Oase -later via Barcarollehet tegenwoordige Club Fantasy, en de Stal -tegenwoordig café Bakkers, is hij aan De Stee het meest gehecht.
Dat geldt ook voor huidige eigenaar Theo van Schaik (42), die begon als vaste gast. Hij nam het eetcafé -“Indertijd een uniek concept”- in 1995 over, nadat de tweede eigenaren John en Dees, naar de Dominicaanse Republiek emigreerden. En zo is het nog steeds. “Happen, stappen, tappen, poolen, darten en biljarten, zijn nog steeds de kern”, licht Theo toe. “We zijn veel laagdrempeliger dan menigeen weet. Er komen nog steeds hele gezinnen. De Voorstraat is niet alleen voor het jongere uitgaanspubliek, dat begint pas zaterdag na middernacht.” Vastberaden is Theo over zijn bruine eetcafé. “De Stee is tijdloos, mensen zoeken nog steeds deze warmte, waarin ze vanzelf worden opgenomen. Hier kan alles, van de krant lezen aan de stamtafel met koffie, tot poolen, darten of aan de bar kletsen. Je kunt vanaf de eettafel om een uurtje of tien zo via de bar het uitgaansleven in, onder hetzelfde dak.”
In tien jaar veranderde ook veel. De regelgeving -‘Soms bijna niet na te leven’-, de beveiliging en portiers bij de deur -`Vroeger was er meer saamhorigheidsgevoel en respect’- en de drankvariatie aan de bar -‘Gé begon al heel uniek ook met wijn en rosé, maar nu zijn verschillende biersoorten en veel mixdrankjes heel normaal.”
De bedrijfsvoering moderniseerde: biljarttafels die wegzakken in de vloer en biertanks in plaats van fusten. De biljart- en dartteams draaien mee in de competitie.

Theo kijkt met voldoening op zijn 10 jaar bij de Stee terug. “Ge bleef 13 jaar; ik ga hem met gemak voorbij!” Hoogtepunt van het feestweekend -na vrijdag 25 november met de band RampZalig en zaterdag in het teken van de Seventees en Saturday Nightfever- is zondag 27 november het grote feest voor stamgasten en personeelsleden van dertig jaar De Stee. “Een ouderwets gezellige avond met ouderwetse prijzen.”

Zenderstreek – woensdag 23 november 2005

 

De Stee een begrip in de uitgaanswereld van IJsselstein

Een totaalcafé met een sociaal karakter

Al tien jaar runt Theo van Schaik aan de Voorstraat zijn Stee. Een begrip in de uitgaanswereld van IJsselstein. De Stee is een monumentaal pand met een modern en sfeervol interieur waar je aan de buitenkant van zou verwachten dat het alleen maar om een biertje gaat

Niets is minder waar. Er wordt van alles georganiseerd. Biljar­ten, poolen, karaoke, live-optredens, sponsoring en trancedance; een gemiddelde wijkvereniging zou er jaloers op zijn. Ieder weekend zit De Stee vol met tieners van boven de zestien tot en met ouderen-jongeren van midden dertig. Er gebeurt altijd wel iets. Dat komt vooral door de creativiteit van Theo en zijn mensen. Mensen vermaken is de duidelijke boodschap. Daarnaast kan er nog goed en goedkoop worden gegeten want De Stee is ook nog een restaurant. De tijden van het bluesgebeuren van tien jaar geleden zijn al lang ver­vlogen. ” Trendwatcher” en eigenaar Theo is voortdurend op zoek naar nieuwe evenementen en uitdagingen. Vorige week trad de IJsselsteinse formatie Touchwood op.

Rond een uur of twee ’s nachts is het stil in de Voorstraat. Zelfs als je langs nummer 38 loopt. Eenmaal binnen is het feest. Gedempte verlichting, geen rumoer of dronken men­sen. De Stee lééft en ademt. De meeste kennen elkaar. Van jong tot middelbaar danst praat of lacht iedereen in groepjes of beneden aan de tafels. Het interieur bestaat voornamelijk uit hout. Het doe-café bestaat uit drie gedeelten. Beneden het eet en zitgedeelte, met een korte trap naar boven de bar en door een smalle gang het dansgebeuren eveneens met een lange bar. High-tec snufjes met de modernste appara­tuur zoals twee grote videoschermen tonen van tijd tot tijd de sfeer. Zo kan voorin de zaak iedereen zien wat er achterin gebeurt. Van donderdag tot en met maandag kan er gegeten worden. De keuken is open vanaf 17.00 tot 21.00 uur met culinaire hoogstandjes. Van tomatensoep tot Carpacio en van saté tot zalm en de nodige nagerechten. Theo van Schaik is trots op zijn zaak. Geen wonder als je voor iedereen wat te bieden hebt. Uitgaan, eten, sport, dans en muziek vormen de ingrediënten van deze sociale IJsselsteinse zaak.

Mensen vermaken
Eigenaar Theo van Schaik: “Ik houd ervan om mensen te vermaken. Zeker als je ziet dat het aanslaat. De voldoening krijg je doordat je de mensen regelmatig ziet komen. Ik zit boordevol ideeën. Iedere keer hoor of vind ik wel iets aparts of organiseer eigentijdse dingen. Ik leg mijn ziel en zalig­heid in deze zaak. Iedere maand is er wel iets bijzonders te doen. Een voorbeeldje: met Nieuwjaarsnacht heb ik, met behulp van mijn schoonvader, de gasten die dat wilden naar huis gereden.

Ik wilde zeker zijn dat ze veilig thuis kwamen. Dat zit in me en het geeft je een kick als je ziet hoe sommige dingen gewaardeerd worden.” Sinds acht maanden is Theo vader geworden van Terry. Theo: ” Het zou te gek zijn om te zeggen dat alles om De Stee draait. Door de geboorte van mijn zoon wil ik toch wat meer thuis zijn. Gelukkig kan dat. Dankzij Eric, die alles beheerst en kan beheren, kan ik me dat permitteren. “Problemen in de zaak zijn er nauwelijk.

Theo: “Ik ga altijd van het goede in de mens uit. En als er problemen zijn probeer ik dat op een menselijke manier op te lossen. Dat weet men hier ook.”

Activiteiten
De Stee heeft een biljartvereniging ‘Het Pikeetje: Vier teams spelen maandag en donderdag vanaf oktober tot april een competitie. Ze speten zowel uit als thuis en vallen onder de Woerdense Biljartbond. Er is een dartvereniging met een team dat, niet onverdienstelijk, twintig wedstrijden per jaar speelt. Poolen doet De Stee al vijf jaar. Theo wil in mei een pooltoernooi organiseren. De voetbalteams IJFC 7 en IJFC 10 en Cabauw 6 worden door De Stee gesponsord. De spelers zijn ook regelmatige klanten. Op Koninginnedag wordt er buiten iets leuks georganiseerd, uiteraard alles in het Oranje. Waarschijnlijk blijven deze kleuren tot en met de E.K. voetbal in Portugal hangen, want tijdens het toernooi zijn alle wedstrijden via de grote videoschermen en een aantal tv-toestellen te volgen. Karaoke is er weer op hemelvaartsdag.

Continuïteit
Theo: “In die tien jaar heb ik hier een generatie zien opgroeien. Het is fantastisch te zien, dat de mensen van tien jaar geleden, inmiddels getrouwd en kinderen, hier nog regelmatig binnen komen. En natuurlijk koesteren wij onze jongere generatie. De jongeren komen vanaf zestien jaar iedere zaterdag op onze dancings. Eerst gaan ze poolen of biljarten.
Daarvoor halen we letterlijk de biljarttafels uit de grond. Daarna blijven ze hangen en lekker dansen. Je kunt hier gerust spreken over een vriendenclub, waarbij iedere keer weer nieuwe bijkomen.”

Afgelopen zondag, eerste paasdag, speelde de IJsselsteinse toverband: Touchwood. De local hero’s met eigen nummers als “Background lovers: en: “Bad News” De band bestaat drie jaar Met Petra als de bewegelijke zangeres met een scherpe soulsound; Eric op sologitaar, Iwan rythmgitaar, Liesbeth op drums, Chris on the bass en achter de knop­pen staat Marco. Petra: “Binnenkort gaan we op festivals in Den Haag spelen. We hebben een avondvullend repertoire.” Touchwood: een band met een duidelijk herkenbare sound en aparte uitstraling. En wat Theo van Schaik betreft; hij wil nog minstens tien jaar zo doorgaan. Theo: “Dit blijft leuk. ’t Is net of je verliefd bent, want dan begrijp je ook niet waar de energie vandaan komt.”

Zenderstreek – Vrijdag 6 April 2004

Sponsoring

Wij sponseren
  • Voetbalvereniging IJ.F.C te IJsselstein, V.V.IJ te IJsselstein, V.V. Benschop A-junioren en V.V. Cabauw
  • Zaalvoetbalteam Café De Stee in sporthal ’t Heem
  • Volleybal dames Bevoc te Benschop
  • Theater Pantalone
  • Carnavalsclub De Badeendjes

 

Krantartikel

Eet en Drinkhuis de Stee steekt VV Benschop A1 in het nieuw. (11-09-2010)

Afgelopen zaterdag heeft de A1 van voetbal vereniging Benschop nieuwe trainingspakken uitgereikt gekregen.
Samen met zijn zoontje overhandigde Theo van Schaik van Eet en Drinkhuis de Stee uit IJsselstein, het eerste pak aan de aanvoerder van de Benschoppers. Nadat de gehele spelersgroep de pakken had gekregen werd er geposeerd voor de foto. Onder toeziend oog van de nieuwe sponsor versloegen de Benschoppers opponent PVC uit Utrecht met 7-2.

Bij deze een woord van dank richting Theo namens VV Benschop A1.